Ce este osteopatia?

Osteopatia reprezintă o abordare anatomo-fiziologică holistică de funcționare a organismului, bazată pe proprietatea organismului de se se vindeca singur, prin propriile puteri.

Asta înseamnă ca osteopatia acționează ca o pârghie de sprijin pentru a da forță corpului în mod natural să se vindece.

Osteopatia este o metodă modernă de diagnostic și tratament utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor și țesuturilor, cu tehnici manuale simple, relaxante și de mare finețe.

Osteopatul acționeză cu atenție asupra oaselor craniului, a coloanei și a coastelor, după care urmează oasele bazinului și la final tehnica manuală se dedică special organelor interne cu scopul de a îndepărta disfuncțiile identificate în urma unui control în prealabil. Scopul final este de a aduce armonie corpului și de a restabili mobilitatea pierdută.

Osteopatia privește organismul ca un tot unitar, unde totul este interconectat. Grație cunoșterii profunde, osteopatia îndepărtează nu numai manifestările unei boli, dar descoperă și înlătură în mod aproape miraculos cauza acestor boli. Acest lucru este posibil datorită cunoașterii profunde a anatomiei și fiziologiei corpului uman.

Ce beneficii aduce osteopatia în viețile noastre?

Medicina osteopată este bazată pe anatomie și fiziologie pură, aplicată pe corpul uman. Metodele de tratament sunt non-invazive, nedureroase, producând o eliberare a blocajelor din organism, corpul uman recăpătându-şi astfel mobilitatea în mod natural.

Care este filozofia osteopatiei ?

Filozofia medicinei osteopate constă în cele 5 principii ale sale:

1.Viaţa este mişcare.

Mișcarea înseamnă activitate musculară, mobilitate și echilibru interior.

2.Corpul are puterea interioară de a se vindeca

Corpul are în el însuși toate elementele necesare pentru a depăși boala atât timp cât relația “structura-funcțiune” este respectată, boala fiind considerată o etapa de vindecare și de reechilibrare a organismului. Corpul are modalitatea sa de apărare și propriul sistem de alertare, pe care de cele mai multe ori nu îl luăm în seamă. Insă dacă alerta este maximă, atunci acționăm în mod sigur, deoarece intervine durerea. Imunitatea ocupa un loc central în programele de restabilire a echilibrului.

3.Fluidele trebuie să circule în mod natural

Starea de sănătate este menținută atât timp cât există un flux natural al fluidelor din organism și o activitate echilibrată a sistemului nervos. Prin urmare, afecțiunile apar de cele mai multe ori cauzate de întreruperea acestui flux natural al organismului.

4.Trebuie eliminat orice impediment privind constângerile sau blocajele din biomecanica corpului pentru a restabili starea de sănatate.

Astfel, osteopatul va merge centrat spre astfel de situații astfel încât, treptat, să poată reda pacientului starea de sănătate, atât de importantă pentru fiecare dintre noi.

5. Sistemul circulator este suveran

Orice perturbare a uneia dintre articulații se repercutează asupra funcționării organismului, orice disfuncționalitate are consecințe precum limitarea mișcării și durere  în zona afectată.

După cum ne spune și părintele osteopatiei, Andrew Taylor Still, integritatea structurală, libertatea de ritm și de mișcare musculo-scheletică garantează armonia de funcționare a sistemelor nervos și circulator.

Cu alte cuvinte armonia dintre sistemul nervos și circulator este vitală și orice perturbare este un semnal de alarmă de care trebuie să ținem seama.

Ce putem trata cu ajutorul osteopatiei:

-Afecțiunile coloanei vertebrale (cervicalgii, dorsalgii, lombalgii, sacralgii, coxalgii);

-Afecțiuni ale aparatului locomotor (tendinite,  entorse);

-Afecțiuni ale sistemului nervos (migrene, cefalee, nevralgii faciale și intercostale, torticolis, sciatică, etc);

-Tulburări ale sistemului digestiv (hernie hiatală, gastrite și consecințele hiperacidității gastrice, tulburări funcționale hepato-biliare, colite, constipație.)

-Tulburări ale sistemului nervos (depresie, anxietate, tulburări ale somnului, stres);

-Sechele chirurgicale de tip cicatrice, fracturi, etc.

Tot ce trebuie să știi despre ședințele de osteopatie.

Osteopatul va face o evaulare inițială a pacientului începând cu istoricul medical care este și prima etapă a consultației, incluzând o serie de întrebări prin care specialistul se informează  cu atenție asupra bolilor din trecut, afecțiunilor moștenite, investigațiilor efectuate până în prezent, tratamentelor medicamentoase trecute sau prezente. Vor putea fi și întrebări legate de stilul de viață, intervalul de odihnă, mișcare și alimentație, pentru a stabili modalitatea stilului de viață a pacientului.

Etapa intermediară include întrebări care fac referire la simptomatologie, intensitatea, durata acestora precum și simptomele asociate, dacă acestea există. Informațiile pe care pacientul le furnizează ajută osteopatul să indentifice în mod optim starea în care se află pacientul și implicit modalitatea de tratament, care va fi personalizat în funcție de constatările și istoricul pacientului.

Urmează observarea vizuală – adică osteopatul este atent la postura pacientului, felul in care merge, poziția acestuia în mișcare etc. Examinarea osteopată include palparea zonei afectate indicată de pacient, o etapă importantă prin care se determină cu precizie zona dureroasă.

Etapa finală, tot ca parte a examenului fizic, include o serie de teste prin care sunt stabilite sau excluse problemele musculo-scheletice. În cadrul acestor teste sunt evaluate zone specifice precum țesut conjunctiv, mușchi, nervi, oase.

După parcurgerea acestor etape, specialistul adună toate datele, le interpretează și formulează un plan de tratament.Tot atunci va stabili numărul ședințelor necesare pentru recuperare medicala și frecvența acestora. Scopul principal constă în îmbunătățirea mobilității încheieturilor, reducerea spasmelor musculare și a tensiunii musculare, reducerea inflamației, tratamentul osteopat având întotdeauna în vedere organismul ca un tot unitar armonios.

Planul de tratament al osteopatului

Dedicat și personalizat în funcție de nevoile pacientului poate să includă diferite tehnici precum : masaj, tehnică energetică musculară, tehnici viscerale, tehnici craniosacrale și multe altele.

Toate procedurile sunt sigure și fără efecte adverse. Totuși la primele ședințe poți să te confrunți cu simptome ușoare precum disconfort în zona afectată, oboseala sau durerea de cap, care însă sunt efecte firești după astfel de terapii.

După ședința de osteopatie îți poți relua fără probleme activitățile zilnice.

Recomandările specialiștilor în osteopatie  vizează  consumul de apă pentru a elimina toxinele acumulate în mușchi în timpul ședintei, care trebuie îndepărtate cat mai rapid după tratament.

Deasemenea, recomandată este și o plimbare ușoară, pe jos, în aer liber pentru a ajuta organismul să se conecteze cu natura și a găsi calea către echilibru și către sănătate.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.