Osteoartita supranumită și boala degenerativă a articulațiilor este marcată de o deterioare a cartilajelor articulațiilor. Acestea slăbesc treptat și astfel apare durerea deoarece nu mai există acea amortizare pe care o oferă cartilajul în mod natural.
Urmare a deteriorării cartilajului, apar inflamațiile și rigiditatea deoarece cartilajul nu mai poate absorbi în totalitate șocurile și astfel se reduce capacitatea de a realiza acțiuni simple, deoarece se instalează rigiditatea. Mișcările corpului devin greoaie și lucrurile casnice obișnuite ți se vor părea un chin.
Osteoartrita pare să fie o boală specifică bătrâneții, dar în multe cazuri diagnosticul se concretizează și în cazul persoanelor tinere.
Osteoartita este rezultatul unor modificărilor chimice la nivelul cartilajelor. Studiile clinice nu au reușit până în acest moment să identifice clar sursa care declanșează acest proces. Se poate suspecta doar existența unor factori genetici, a unui istoric familiar de osteoartrită, greutatea ponderală peste medie sau alți factori care țin de particularitățile fiecărui pacient în parte.
Există o serie de simptome specifice acestei boli, care se agravează în timp. Acestea sunt:
-dureri ale articulațiilor
-senzanția de rigiditate care te urmărește permanent
-umflarea zonei afectate
-mobilitate scăzută
-prezența osteofitelor (acelor cioturi) în jurul articulației afectate
-prezența unor pocnituri ososase care se aud în momentul în care te întinzi, cunoscute sub denumirea de cracmente.
-deformările articulare sunt prezente în stadii tardive ale bolii
-articulațiile cele mai afectate vor fi la nivelul genunchiilor sau a șoldului, adică cele care susțin greutatea corpului și mai puțin afectate vor fi articulațiile mâinii sau cele la nivelul degetelor.
Așa cum am mentionat și mai sus, osteoartrita este rezultatul unor modificări chimice la nivelul cartilajelor, modificări care au ca urmări distrugerea cartilajului într-un ritm mai rapid decât este produs.
Din păcate kilogramele în plus acumulate tensionează suplimentar articulațiile, mai afectate vor fi cele care susțin greutatea corporală, respectiv articulațiile șoldurilor și articulațiile de la nivelul picioarelor.
O greutate ponderală mai mică poate diminua simptomele osteoartritei genunchiului, prin faptul că acesta va fi mai puțin supus stresului de a purta o greutate mare în fiecare zi.
Distrugerea cartilajului și deteriorarea acestuia se pot produce în timp. Chiar dacă activitățile zilnice nu pot duce în mod direct la declanșarea osteoartritei, mișcări precum statul în genunchi, forțări repetate ale membrelor ca urmare a unor activități sportive, pot tensiona articulațiile în mod repetat și pot crește riscul apariției osteoartitei.
Slăbiciunea musculară este unul dintre principalele simptome ale osteoatritei, care provoacă dificultăți în efectuarea contracțiilor musculare normale. Acest fapt ne afectează munca de zi cu zi iar neputința este un factor care ne dă o stare de disconfort fizic și psihic.
Pentru diagnosticarea osteoatritei în mod corect, se preconizează două direcții de acțiune.
Prima dată medicul trebuie să diferențieze osteoartrita de alte tipuri de afecțiuni similare, adică de alte tipuri de artrită.
Al doilea obiectiv important este o diagnoză eficace și atentă care să determine cu exactitate care este stadiul bolii, adică de ce formă de osteoartită suferă pacientul și dacă aceasta este asociată cu alte afecțiuni mai vechi.
După ce se stabilește gradul osteoartitei, se va elabora și schema de tratament specifică fiecărui pacient în parte.
Pentru diagnosticarea osteoartitei, o serie de examene sunt impetuos necesare.
Este primul lucru la care medicul apelează, atunci când suspecteză o posibila osteoartirită. De obicei acest lucru se întâmplă la prima consultație, în care vi se va cere să completați un chestionar cu istoricul dumneavoastră medical. Orice simptome simțiți, orice stări aveți este bine să le discutați cu o persoană specializată, care vă va înduma în continuare, până la remedierea stării de sănătate și obținerea unui tonus muscular bun.
In timpul examinării, medicul va căuta orice semne similare osteoartitei, adică:
-apariția umflăturilor articulare
-sensibilitatea articulațiilor la palpare
– dificultatea efectuării unor mișcări ( rotații, flexie, extensie).
Imagistica poate dezvălui, ceea ce medicul nu a putut constata cu exactitate în cadrul examenului fizic. Prezența osteofitelor, îngustarea spațiului articular sunt semnele unei osteoartrite aflate într-un stadiu incipient.
Ajută în mare măsură la conturarea diagnosticului de osteoartită. Astfel rezultatele pot confirma tipurile inflamatorii de artrită, necesare pentru a stabili metodele de tratament specifice. Analiza lichidului sinovial ajută la excluderea altor patologii asociate.
Deși nu există tratament pentru osteoartrită, totuși există tratament pentru ameliorarea simptomelor. Cu cât este diagnosticată din timp și pacientul înțelege stadiul evoluției bolii și facorii care pot determina amelioarea simptomelor, cu atât mai mult acesta va putea lupta cu boala, ameliora simptomele dureroase și rămâne activ. Un obiectiv important în tratarea simptomelor osteoatritei este prevenția deteriorării articulațiilor.
In acest scop kinetoterapia este de mare ajutor deoarece cu ajutorul procedurilor se pot obține următoarele rezultate:
-reducerea simptomelor de înțepeneală
-menținerea funcției articulare
-evitarea situației de invaliditate
-limitarea la maxim a modificărilor de ordin structural
Un program kinetoterapeutic este o necesitate în cazul diagnosticului de osteoartrită. Planificarea și etapizarea programului de kinetoterapie are ca factor principal stadiul evoluției bolii.
Astfel exercițiile de mișcare și de coordonare vor fi asociate cu starea pacientului, cu scopul de a încetini evoluția bolii și de a păstra lubrifierea articulară.
In cazul osteoartritei, kinetoterapia are ca principale obiective:
-diminuarea durerilor articulare
-creșterea stabilității corpului
-redarea mobilității prin exerciții specifice
-creșterea progresivă a gradului de coordonare.
Băile galvanice sunt utlizate des în tratamentul bolilor degenerative, cum ar fi osteoartrita, artrita inflamatorie și probleme datorate articulațiilor.
Deasemenea indicate sunt și împachetările cu parafină, tratamentele cu ultrasunete sau tratamentele cu inflaroșu.
Oricare ar fi modalitatea de tratament, kinetoterapia are un aport semnificativ în păstrarea calității vieții pacientului, prin menținerea unei mobilități articulare optime, ceea ce îi permite bolnavului să recâștige dexteritate, echilibru și reabilitare musculară- factori esențiali pentru o viață activă și o sănătate optimă.